Προσφατα νεα

Χορτιάτης – Ο «παράδεισος» της λακκούβας

Οι δημότες έχουν δίκιο, έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τα τελευταία 2 χρόνια τουλάχιστον. Όλες οι παρατάξεις το έχουμε κάνει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση έκανε ενέργειες για να αποκατασταθεί ο δρόμος, ως ένα βαθμό. Είναι εύλογες οι ανησυχίες των κατοίκων ειδικά όταν υπάρχει κακοκαιρία, πρέπει να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια και να παλέψουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου.

Το σχολείο στην Εξοχή έπρεπε να γίνει. Αυτοί έχουν τα γένια, αυτοί έχουν και τα χτένια.

Ανάλογη είναι και η θέση του δημοτικού συμβούλου, Κώστα Καρπούζη, ο οποίος τονίζει πως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των έργων αφορά άμεσα την διοίκηση του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη που αδιαφορεί συστηματικά για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης.

Πυλαία: Αντιδράσεις για τα εγκαίνια Κεραμέως σε προκάτ σχολεία.

Η δημιουργία των δύο προκατ νηπιαγωγείων μπορεί να προσφέρει λύσεις στην περιοχή, αλλά συνολικά ο δήμος χρειάζεται νέα δημοτικά σχολεία, ένα νέο νηπιαγωγείο και ένα γυμνάσιο-λύκειο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα υπερπληθυσμού στα σχολεία ή και η μεταφορά μαθητών σε σχολεία στην περιοχή του αεροδρομίου.

Μετά την πανδημία, τι θα γίνει με την οικονομία;

Όλα δείχνουν ότι δρομολογείται το τέλος της μικρής και ανεξάρτητης δημιουργίας, η προώθηση μεγάλων εταιρειών σε βάρος μικρών και η επιχειρηματολογία που δίνεται είναι ότι η ανταγωνιστικότητα αυξάνεται με το μέγεθος. Οι όποιες αντιστάσεις… κάμφθηκαν από το επιχείρημα ότι οι μικροί στερούν το κράτος από έσοδα όχι μόνο διότι δεν είναι ανταγωνιστικοί αλλά διότι αποτελούν τη βασική πηγή φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Τόσο πολύ ενοχλούν οι μικροί και κανένας δεν ρώτησε την προφανή ερώτηση: «Μετά τι θα γίνει; Όταν περάσει η πανδημία, τι θα συμβεί στην παραγωγική δομή της οικονομίας όταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαφανιστούν;»

Να ξαναβρούμε στο τώρα την ταυτότητά μας, σαν έθνος.

Έχουν περάσει 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Διακόσια χρόνια από την ελευθερία. Αν οι γιορτές μνήμης έχουν μια κάποια αξία, είναι γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να ξαναδούμε την ιστορία. Να ξαναβρούμε στο τώρα την ταυτότητά μας, σαν έθνος. Να καταλάβουμε τι δημιούργησε η Επανάσταση του ΄21, τις ιδέες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Γνωρίζουμε πως η Ελληνική Επανάσταση δεν ξέσπασε ξαφνικά, υπήρξε αποτέλεσμα μακροχρόνιων ζυμώσεων στον πολιτισμό και την διανόηση. Αξιόλογοι Έλληνες στο εξωτερικό άνοιξαν τους δρόμους που πέρασαν επαναστατικές αξίες όπως η ελευθερία και η ισότητα. Ο ελληνικός στόλος που κυριαρχούσε στις θάλασσες της Ευρώπης, εξάπλωσε τις επαναστατικές ιδέες. Τα σχολεία της επιστήμης και των γραμμάτων, που ξεφύτρωναν το ένα μετά το άλλο, χρηματοδοτημένα από τους φωτισμένους εμπόρους μετέδιδαν την επανάσταση. Έτσι φαντάστηκε τη ελληνική πολιτεία ο επαναστάτης Ρήγας Φεραίος. Μια πολιτεία όπου όλοι και όλες, θα ζούσαν ελεύθερα και θα συμμετείχαν ισότιμα στη διακυβέρνησή της.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργική Αλλαγή» Κωνσταντίνος Καρπούζης δηλώνει αντίθετος στο κλείσιμο του παιδικού σταθμού.

Την αντίθεσή του στο κλείσιμο των παιδικών σταθμών σε Πυλαία και Φίλυρο εκφράζει ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Δημιουργική Αλλαγή» Κωνσταντίνος Καρπούζης.«Εμείς σαν δημοτική παράταξη είμαστε αντίθετοι στο κλείσιμο των δημοτικών παιδικών σταθμών και στην απόλυση των εργαζομένων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κόσμος θέλει μια αντιπολίτευση που να παράγει προτάσεις και να ασκεί έλεγχο.

Ως αντιπολίτευση στον δήμο έχουμε πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες που πραγματικά δεν τις βλέπουμε ούτε στην κεντρική πολιτική. Ως μια παράταξη του Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη που δεν εκλέχτηκε πρώτη, δουλεύουμε σαν τα μυρμήγκια, φέρνουμε συνέχεια προτάσεις. Όπως η πρόταση για τη μείωση των δημοτικών τελών και των τελών κοιμητηρίων λόγω πανδημίας που πρότεινε και η ΚΕΔΕ και έχει υιοθετηθεί από Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Κάναμε πρότασεις δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή για σχολικά κυλικεία. Είμαστε μια παράταξη που γεννά συνέχεια καινούριες ιδέες που δεν τις αναφέρει απλά στο δημοτικό συμβούλιο αλλά θέλει να ψηφιστούν και να προχωρήσουν. Αυτήν την αντιπολίτευση την κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τις κοκορομαχίες και θέλει προτάσεις και έλεγχο. Αυτός ο έλεγχος έχει δυσκολέψει πολύ από το γεγονός ότι ο τελευταίος νόμος δίνει δύναμη στον εκάστοτε Δήμαρχο να κάνει ό,τι θέλει μέσα από δύο επιτροπές των οποίων έχει τον απόλυτο έλεγχο. Κατανοώ οποιοδήποτε δημοκρατικό σύστημα μέσα από το οποίο θα συζητηθεί ένα θέμα και ο Δήμαρχος θα πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί. Αλλά να περνάνε τα θέματα λες και είναι διεκπεραιώσεις όχι δεν το δέχομαι. Να περνάν από την οικονομική επιτροπή χωρίς κανένας να μπορεί να του πει, Δήμαρχε αν το περάσεις δεν θα είναι καλό για τον τόπο. Βέβαια όλα αυτά είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας έχει δώσει ο κόσμος ως αντιπολίτευση. Οι δημότες έχουν υποχρέωση να πιέσουν τους διοικούντες και η αντιπολίτευση μαζί τους θα δώσει αγώνα για το καλύτερο. Εκεί που μπορούμε να κάνουμε έλεγχο, παρά τον νόμο, κάνουμε έλεγχο και μπορούμε πολλές φορές να συμβάλουμε και θετικά ώστε να γίνει καλύτερη η πρόταση. Αυτό άλλωστε θέλει ο κόσμος από την αντιπολίτευση. Θέλει προτάσεις, θέλει διορθώσεις, θέλει έλεγχο. "Άμμες δε γ΄ ειμέν, αι δε λης πείραν λάβε"

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο, που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Παρά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, ο οργανισμός του ανθρώπου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ξεπεράσει ορισμένα όρια (υγρασία, άπνοια κ.λ.π.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά προβλήματα. Σαν Δήμος πρέπει να ανοίξουμε όλους τους κλιματιζόμενους χώρους με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και να παραμένουν καθημερινά ανοιχτοί μέχρι τη λήξη του φαινομένου από τις 11.00 το πρωί έως και τις 7.00 το απόγευμα. Παράλληλα, το προσωπικό των δομών αστεγίας που εργάζεται στο πεδίο και η Δημοτική Αστυνομία να προσφέρουν νερό, να ενημερώνουν για τη λειτουργία των κλιματιζόμενων χώρων και να δίνουν οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα. 1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. 2. Αποφυγή βαριάς σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα σε μέρη με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία καθώς και κάτω από τον ήλιο. 3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή όπως λήψη άφθονων υγρών κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμική δίαιτα, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά. 4. Συχνά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. 5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο να είναι τα χέρια τους και τα πόδια τους ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. 6. Πρέπει να προσέχουν περισσότερο οι καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: – Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών – Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π. – Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους. 7. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. 8. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματιστικού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Ο επικεφαλής της Δημιουργικής Αλλαγής Καρπούζης Κωνσταντίνος

Η απλή αναλογική πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Οι προτεραιότητες που θέτει ένα νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ είναι ο καθρέφτης της κυβέρνησης για τους πολίτες που διοικεί. Το νομοσχέδιο δίνει την δύναμη στους πολίτες να βάλουν προτεραιότητες ή τις βάζουν οι δήμαρχοι; Βοηθά τους δημότες να συμμετέχουν στις αποφάσεις ή όλα γίνονται εν αγνοία τους; Οι δήμαρχοι πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτήσουν στον κόσμο που τους ψήφισε. Με το νομοσχέδιο αυτό όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι. Όταν νομοθετεί μια κυβέρνηση πρέπει πάνω απ’ όλα να βάζει τον πολίτη, τον δημότη, τον κόσμο.

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

. Η 24η Ιουλίου του 1974 αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της Δημοκρατικής Ελλάδας είναι μια ιδανική ευκαιρία να τιμηθούν εκείνοι που αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας. Η ημέρα της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι για εκείνους που με τους αγώνες τους οδήγησαν στην κατάρρευση ενός δικτατορικού καθεστώτος. Όλους εκείνους που παρά τις εξορίες και βασανισμούς πίστεψαν ότι στον τόπο αυτό είναι εφικτή η Δημοκρατία, η Ισότητα και η Δικαιοσύνη. 47 χρόνια από τότε και ο αγώνας των ελευθεριών και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξέρουμε ότι θα πρέπει να είναι συνεχής. Δημοκρατία σημαίνει σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, ισονομία και ελευθερία. Εν μέσω συνθηκών όπως αυτές της πανδημίας η ημέρα της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας υπενθυμίζει την προστασία των ελευθεριών και της κοινωνικής ευθύνης. Είναι καθήκον όλων μας να την τηρούμε.

Δεν ξεχνώ τον Χορτιάτη! 149 ζωές!

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργική Αλλαγή» Kωνσταντίνος Καρπούζης έδωσε το παρών στις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τα 149 θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη που διοργάνωσε ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, τιμώντας τη συμπλήρωση 77 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944.